Transoptory w maszynach piekarniczych

Transoptory w maszynach piekarniczych

Transoptory to proste układy i są one elementami półprzewodnikowymi złożonymi z diody elek­troluminescencyjnej i fototranzystora, umieszczonych w jednej obudowie i odizolowanych od siebie elektrycznie.

Wyjście transoptora jest odizolowane od wejścia. Transoptor jest elementem miniaturowym, ma wymiary zwykłego tranzystora dlatego już dawno znalazł zastosowanie w układach małych maszyn piekarniczych. Parametry robocze transoptorów zależą od ich typu. W transoptorach napięcie przebicia izolacji pomiędzy wejściem i wyjściem może wynosić 600 V 1500 V, 5000 V, 10 kV. Częstotliwość granicz­na pracy transoptorów jest taka jak diod elektroluminescencyjnych. Dopuszczalne napięcie kolektor-emiter obwodu wyjściowego ma wartość kil­ka lub kilkadziesiąt woltów.

Charakterystycznym parametrem transoptorów instalowanych w maszynach piekarniczych jest współczynnik wzmoc­nienia prądowego (inaczej zwany czułością przetwarzania prądowego) rozu­miany jako iloraz prądów — wyjściowego i wejściowego IJJV Współczynnik ten jest mniejszy od jedności, zazwyczaj równy 0,1. Obecnie są budowane transoptory z dwoma tranzystorami po stronie wyjściowej połączonymi w tzw. układ Darlingtona. Dzięki takiemu połączeniu tranzysto­rów w transoptorze współczynnik wzmocnienia prądowego transoptora – www.maszyny-piekarnicze.eu.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 49 (ostatnio: 10.09.2019 16:41:50)
  • yahoo: 5 (ostatnio: 11.08.2016 08:14:09)

Podlinkuj wpis:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.