Zakwaski do jogurtu

Zakwaski do jogurtu

Zakwaski do jogurtu – czym są i jak zrobić z nich pyszny jogurt naturalny w zaciszu własnego domu?

Zakwaski do jogurtu to specjalne, sfermentowane mleczne startery z kulturami dobrych bakterii Lactobacillus. Zostały stworzone do własnoręcznego przygotowywania takich produktów jak jogurt, zsiadłe mleko, kefir, a także twaróg, czy śmietana. Ich zaleta polega na fakcie, iż w wyniku fermentacji kwasu mlekowego białka mleka rozszczepiają się na mniejsze łańcuchy, co sprawia, że stają się o wiele lepiej przyswajalne przez ludzki organizm.

Jeśli chcemy przygotować jogurt naturalny własnoręcznie, w zaciszu domowym, potrzebna nam będzie jogurtownica oraz zakwaski do jogurtu właśnie. Pierwszym krokiem jest kilkuminutowe gotowanie jednego litra mleka. Po wykonaniu tego kroku musimy schłodzić mleko do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Następnie rozpuszczamy zawartość jednej saszetki z zakwaską w 50 ml wody w temperaturze około 35 stopni Celsjusza i dodajemy do schłodzonego wcześniej mleka. Aby jogurt dojrzał, wkładamy go w słoikach do jogurtownicy, którą włączamy na 7 do 9 godzin. Jogurt będzie gotowy do spożycia po schłodzeniu w lodówce.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Podlinkuj wpis:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.